Left Right

Par dakstiņu jumtiem

Jumtu mēdz dēvēt par vislabāk pamanāmo mājas fasādi. Tam ir būtiska nozīme ēkas dizainā un arī milzīga loma celtnes kvalitātē, ilgmūžībā un efektīvā ekspluatācijā. Jumts – tas ir ne tikai jumta segums, bet arī jumta konstrukcija. Galvenie kvalitatīva jumta parametri ir: ugunsdrošība, noturība pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem, konstruktīvs vieglums un izturība, ūdens necaurlaidība, maksimāli ilgs kalpošanas laiks, kā arī iespēja ātri un ērti veikt remontdarbus.

„Simts namu” princips ir piedāvāt ne tikai izcilas kvalitātes darbus, bet arī izcilas kvalitātes materiālus. Un jumta segumiem tie ir dakstiņi, kas ir viens no tādiem nedaudziem seguma veidiem, kuru īpašības veiksmīgi izturējušas simtu gadu ekspluatācijas pārbaudi un kas arvien ir populārs un arī ekoloģisks materiāls. Klasiskais dakstiņu izgatavošanas materiāls ir māls, bet attīstoties tehnoloģijām un materiāliem, pēdējo desmitu gadu popularitāti ieguvuši arī betona dakstiņi. „Simts Namiem” izveidojusies laba sadarbība ar Monier - vienu no lielākajām jumtu segumu materiālu kompānijām pasaulē, kura piedāvā izcilas kvalitātes māla un betona dakstiņu jumtus.

Monier māla un betona dakstiņi.
Māla dakstiņi ir veidoti no tīri dabiska materiāla , kas ir ilgmūžīgs un noveco cēli. Valcētie dakstiņi ir vieglāk ieklājami un ir drošāki uz jumta. Monier piedāvā arī vēsturiskos māla dakstiņus, piemēram S-veida Vittinge, kas piešķir jumtam klasisku izskatu.

Betons ir dabīgs, spēcīgs un viegli pielietojams materiāls, it īpaši uz jumtiem. Betona dakstiņi ir viegli un precīzi ieklājami. Tie ir pieejami visdažādākajās krāsās un ar īpaši izstrādātiem, moderniem virsmas pārklājumiem, padarot vieglāku jūsu jumtam piemērotākā dakstiņa izvēli. (no www.monier.lv)

Speciālās cenas dakstiņiem
Pateicoties ilgai veiksmīgai sadarbībai ar Monier „Simts nami” ir tā Partneru kluba biedrs. Tas nozīmē gan uzņēmuma jumiķu atzītu darba kvalitāti, apmācību, informēšanu no ražotāja par jaunumiem tehnoloģijās un produkcijā, gan iespēju saņemt speciālās cenas dakstiņiem un oriģinālajam aprīkojumam, kas nepieciešams kvalitatīvā jumta uzklāšanai.

Unikālā funkcionālā garantija

Ja jumtu uzklās „Simts namu” jumiķi un tiks izmantoti Monier dakstiņi un oriģinālais papildu aprīkojums, garantijas laiks būs 5 gadi – un tā būs nevis produkta garantija, kura ir 30 gadi un garantē tikai atsevišķu jumta dakstiņu izturību pret salu, stiprību un necaurlaidību. Tā būs funkcionālā garantija, kas nozīmē garantiju visa jumta kalpošanai.

Tipiskākie mīti par dakstiņu jumtiem
Arī mūsdienās Latvijā eksistē vairāki mīti par dakstiņu jumtiem. Jāpiezīmē, ka zināšanu līmenis šobrīd ir augstāks, tomēr vecos pieņēmumus ir grūti izskaust. Cik daudz tajos baumu, cik daudz veselīgas konkurences, – to neviens nespēj komentēt. Centīsimies vienkāršā veidā izskaidrot šo mītu saturu un attiecīgi tos apstrīdēt vai apstiprināt.

Pirmais mīts: dakstiņu jumts ir smags!
Jumta materiāla svaram īstenībā nav lielas lomas pamata konstrukcijas būvēšanā. Kā var redzēt blakus attēlā, sniegs un vējš (attiecīgi 60 % un 16 %) veido 76 % no visiem faktoriem, kas ietekmē jumtu. Jumta masas priekšrocība attiecībā uz tā vieglumu vai smagumu ir tā noturība pret iespējamām vētrām. Lielos negaisos un vētrās nav jābaidās par to, ka smagāks jumts salieksies vai aizlidos pa gaisu. Negatīvi piemēri ar norautiem “vieglajiem” jumtiem šobrīd Latvijā vairs nav retums. Tādējādi šo mītu var atspēkot un apgalvot, ka, lai gan dakstiņu jumts masas ziņā ir smagāks par citu materiālu jumtiem, tomēr šai masas atšķirībai jumta atjaunošanā nav lielas lomas. Jumta konstrukcijas noslogojumu galvenokārt veido ārējie faktori – nevis jumta izvēlētais segums.

Otrais mīts: dakstiņu jumts ir dārgs!
Tas ir viens no biežāk sastopamajiem uzskatiem par dakstiņu jumtu. Patiesība ir tāda, ka betona dakstiņu jumts šobrīd ir viens no lētākajiem jumta klājuma materiāliem, it īpaši rēķinot pilnas jumta ieklāšanas izmaksas, ieskaitot darbus un citus materiālus. Akciju periodos dakstiņu jumtu iespējams iegādāties par cenu, sākot no 3,80 Ls/m². Palūdzot jumta uzklāšanas cenas piedāvājumu būvniekam, nebūs atšķirības starp cenu, uzstādot skārda vai dakstiņu jumtu. Darbs ir tas pats: spāru un latojuma uzstādīšana un materiāla uzlikšana. Piemēram, valcprofila cena ir 7-8 Ls/m2 plus jāņem vērā, ka jābūt labai pieredzei un kvalifikācijai šī materiāla veida uzklāšanai. Bitumenu šindeļu izvēles laikā jāpievērš pastiprināta uzmanība, vai tie ir ražoti tieši Latvijas klimatiskiem apstākļiem, kāds ir to biezums, izturība pret mainīgajiem laika apstākļiem. Kā norāda speciālisti, bitumena šindeļu cena, kas piemēroti mūsu klimatiskiem apstākļiem, ir sākot no 6-7 Ls/m2.

Trešais mīts: dakstiņus ir sarežģīti uzstādīt!
Jumta klāšanai, izmantojot jebkuru materiālu, vajag precīzus sagatavošanās darbus, būvējot pamatkonstrukciju (spāres un latojums). Ar dakstiņiem iespējams noslēpt nelielas pamata konstrukcijas neprecizitātes. Citi materiāli diemžēl šo iespēju nedod. Dakstiņu uzstādīšana salīdzināma ar Lego klucīšu likšanu. Lielākoties vienkāršu konstrukciju jumtiem nav nepieciešamības griezt dakstiņus, tādējādi tiek novērsta jebkāda lieka materiāla patērēšana. Jumta uzstādīšana vējainā laikā daudziem celtniekiem rada milzums grūtību. Tā kā dakstiņu virsma ir maza, tie nedarbojas kā bura, tāpēc tas ir viens no nedaudzajiem materiāliem, ko iespējams uzstādīt jebkurā gadalaikā un jebkuros apstākļos. Tādējādi jebkurš no jums to var uzņemties! Tā kā katru dakstiņu nav nepieciešams atsevišķi piestiprināt, vienīgais darbs ir salikt tos kopā.